Nevíte, jakou ocílku použít k doostření nože? A zda ji vůbec potřebujete? Rádi vám pomůžeme udělat v tom jasno a poradíme, jak správně pracovat s ocílkou a kterou zvolit.
Ocílkou nůž nenabrousíte
Máte-li doma opravdu tupý nůž, na ocílku ze začátku zapomeňte. Ocílka slouží především k vyrovnání a k vyleštění ostří. Tupý nůž tedy nejprve nabruste brouskem, nebo pomocí kamenů, ocílkou už jen doostřete. Ocílku si můžete vybrat kulatou, čtyřhrannou, nebo například oválnější. Tvar by na funkčnost neměl mít vliv (i když někteří kuchaři vám budou tvrdit opak ☺). Jde jen o zvyk a to, co vám nejlépe vyhovuje.
Při použití ocílky držte sklon nože v 20°, rukou pohybujte tam a zase zpět.
Rozhodující je hrubost
Klíčová je hrubost ocílky. Pokud nechcete nad výběrem příliš přemýšlet, zvolte ocílku se středním tahem, která je ideální pro běžnou údržbu nožů. Pokud ji však používáte před každým použitím nože, doporučujeme jemnější verzi, kterou často volí profesionální kuchaři pro udržení stálé ostrosti. Obecně platí: čím tupější ostří, tím hrubší ocílka.
💡Náš tip: vždy vybírejte ocílku delší než nůž, který chcete naostřit. Kratší ocílka by mohla při broušení způsobit zranění a nebude schopná ostřit nůž rovnoměrně po celé délce.
Vyberte si tu správnou ocílku pro vaše nože a užijte si dokonalé ostří!
#produkty#/kategorie/brousky-a-ocilky/
Chcete vědět víc o výběru, údržbě a používání kuchyňských nožů? Mrkněte i na naše další články – najdete v nich spoustu užitečných tipů a zajímavostí, které vám usnadní práci v kuchyni.