Bramborový salát – dietní verzi nebo pořádnou kalorickou pecku?

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, a přesto je to právě bramborový salát, který dokáže naši jinak mírumilovnou společnost pěkně znesvářit a rozdělit. Na kterou stranu barikády se stavíte? Berete Vánoce jako parádní příležitost pořádně se nacpat a po celoročním utahování opasků si konečně u vánočního stromku povolit knoflík? Kroutíte hlavou a rozhodně nehodláte celé roční úsilí, počítání kalorií a sledování tepovky zazdít v míse bramborového salátu? Nebo snad zlatá střední cesta, takže od obou trochu?

Bramborový salát - dietní verzi nebo pořádnou kalorickou pecku?

Trocha teorie a poctivé přípravy

Je jasné, že se vše točí kolem brambor, takže bez nich to nepůjde. Vybereme varný typ A, který je ideální pro vaření ve slupce i pro pečení v troubě. Brambory umyjeme a vaříme ve větším hrnci v osolené vodě. Mezitím si očistíme další zeleninu jako je mrkev, petržel a celer a pomocí škrabky zbavíme slupky. Kvalitní škrabka loupe jen minimální vrstvu a zachovává tak důležité vitamíny.

                         

S trpělivostí a kvalitním nožem uděláte kostičky i z kaviáru

Na řadu přichází krájení, a to se neobejde bez pořádného prkénka. Velmi praktické je prkénko vybavené nerezovým šuplíkem, kam si rovnou nakrájenou zeleninu shrnujete a máte stále dost prostoru na krájení. Pro samotné krájení, ať už na kostičky nebo na kolečka, je nejdůležitější kvalitní nůž, se kterým vám půjde krájení krásně od ruky a rozhodně se nenadřete. Ať už zvolíte masivní kuchařský nůž nebo přímo nůž na zeleninu, vsaďte na kvalitu a nakrájíte cokoli.

                         

Promíchat, netřepat

Třetím a posledním krokem celého postupu je rovnoměrné důkladné promíchání všech surovin a chutí. K tomu je potřeba opravdu velká mísa a dlouhý salátový příbor. Míchejte s lehkostí, hbitě, a přitom opatrně, aby se ze salátu nestala beztvará kaše, kterou nikoho neoslníte ani pod vánoční kometou.

                         

A teď už samotné recepty. Tady je ale potřeba ještě jedno důležité upozornění. Dobře si promyslete, zda si chcete skutečně přečíst všechny. Pokud se trefíte do receptu názorově zcela odlišné skupiny, za nežádoucí účinky a reakce nemůžeme ručit.

Salát z pečených brambor s cherry rajčátky

Bramborový salát - dietní verzi nebo pořádnou kalorickou pecku?

Budete potřebovat:

  • brambory
  • mrkev
  • cherry rajčata
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • polníček
  • sušené švestky
  • jogurt, tymián

Začneme hodně zlehka, takže majonézu tady skutečně nenajdete. Opravdu lehká a netradiční varianta. Základem jsou brambory lehce povařené ve slupce, které následně nakrájíme na silnější plátky a poklademe na plech. K bramborám přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a cherry rajčátka. Vše zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Jakmile zelenina na okrajích zezlátne, vytáhneme z trouby. V míse promícháme s čerstvým polníčkem a sušenými švestkami. Podáváme s jogurtem a snítkou tymiánu. Je skvělý teplý i za studena.

Bramborový salát s avokádovou majonézou

Budete potřebovat:

  • brambory
  • mrkev, sterilovaný hrášek, nakládané okurky
  • vařená vejce
  • cibule
  • zralá avokáda
  • česnek
  • olivový olej, vinný ocet, dijonská hořčice, sůl, pepř 

Chuťově i barevně velmi zajímavá verze salátu. Ti, co si nad tradičním vánočním menu dělají z nudy selfíčka, okamžitě s nadšením namíří objektivy telefonů na talíř. Navíc perfektně nutričně vyvážená příloha splňující kritéria zdravého životního stylu. Klasické ingredience jako brambory, mrkev, sterilovaný hrášek, nakládané okurky, vařená vejce a cibulku chuťově propojí avokádová majonéza, která je hlavním kouzlem celého receptu. Na její přípravu budete potřebovat zralá avokáda, česnek, olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, sůl, pepř a hmoždíř. Právě v něm vytvoříte užasnou hladkou konzistenci majonézy. Případně vám pomůže mixér. Salát podáváme uleželý a za studena.

Tradiční gurmánský bramborový salát s celerem

Budete potřebovat:

  • brambory
  • mrkev, petržel, celer, cibule
  • nakládané okurky
  • vařená vajíčka, uzenina
  • jogurt, majonéza, hořčice
  • olivový olej, sůl, pepř
  • ocet
  • kopr

U této varianty kalorie rozhodně nepočítejte, nedopočítali byste se. Tenhle salát vás prostě vystřelí do nebe. Nebo do pekla? Posuďte sami. Nejprve dáme vařit brambory ve slupce. Při jejich loupání je pomocníkem k nezaplacení dlouhá vidlička. Kořenovou zeleninu spolu s kusem celeru krátce povaříme v osolené vodě s octem. Povařený celer před závěrečným promícháním nastrouháme, jeho chuť se tak lépe rozprostře. Dále nechybí cibulka, nakládané okurky, vařená vajíčka a uzenina dle chuti. Na zálivku budeme potřebovat lák z okurek, plnotučnou hořčici, jogurt, majonézu, olivový olej, sůl a pepř. Servírování pak můžete ozdobit koprem - záleží, jestli ho máte rádi.

Naše TIPY

Na jemné krájení cibule vyzkoušejte ruční mechanický sekáček. Proplachování polníčku a jiné listové zeleniny je ideální v odstředivce, lístky zůstanou křehké a do salátu se nedostane přebytečná voda. Pokud potřebujete na závěr vše promíchat ještě za tepla, pak skvěle poslouží nerezová termomísa. Navíc v ní salát zůstane naopak dlouho vychlazený během podávání, a ještě bude na stole vypadat dobře.

  

Tak co, zůstanete věrní svému přesvědčení nebo chcete zběhnout? Nebo si dáte saláty všechny?

Dobrou chuť!