Brusné pásy Norton - bruska na nože
Pět brusných pásů Norton pro různé fáze broušení je sada pásů s různou zrnitostí, kterou používáte podle toho, v jakém stavu je ostří nože (nebo jiného nástroje) a co s ním chcete udělat – od hrubého přebroušení až po jemné doostření a leštění.
Stručné vysvětlení jednotlivých fází a typů pásů:
Typ pásu | Účel | Vysvětlení |
---|---|---|
Hrubý pás (Coarse) | Odstranění poškození, přebroušení tupého ostří | Používáte na hodně otupené nebo poškozené čepele. Pás má nízkou zrnitost (např. 120). |
Střední pás (Medium) | Základní tvarování ostří | Ideální, když je nůž tupý, ale není poškozený. Vytváří základní ostří před jemným broušením. |
Jemný pás (Fine) | Vyhlazení a zpřesnění ostří | Ostří už je tvarované, teď se zaměřujete na jemnější doladění. Vysoká zrnitost (např. 600). |
Velmi jemný pás (Extra Fine) | Leštění ostří, dokončovací fáze | Dodává čepeli vysokou ostrost a hladkost. Téměř žádné viditelné stopy broušení. |
Lešticí pás (Polishing/Buffing Belt) | Zrcadlový finiš, odstranění mikroskopických škrábanců | Používá se úplně na závěr pro extra hladké a lesklé ostří. |
Začnete hrubým pásem, když je potřeba opravit nebo rychle vytvořit nový profil ostří, a postupně přecházíte na jemnější pásy až k leštění, aby byl nůž nejen ostrý, ale i hladký a krásně „vyladěný“.
Elektrická bruska Ken Onion Edition Knife & Tool Sharpener Mk.2